A három legtipikusabban magyar étel receptje!

Minden nemzetnek megvannak a maga tradicionális ételei, így természetesen nekünk, magyaroknak. Az alábbiakban elhoztam három tipikusan magyar fogás receptjét, melyeket könnyű elkészíteni, mégis mindenki szereti!

Tipikus magyar fogások

Paprikás krumpli

Hozzávalók


•    2fej hagyma    
•    olaj    
•    20dkg    kolbász    
•    2ek pirospaprika    
•    1kg burgonya    
•    só    
•    1ek paradicsompüré    

Elkészítés

A hagyományos paprikás krumpli elkészítéséhez a hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk.
Tűzálló tálban kevés olajat forrósítunk, beletesszük az apróra vágott hagymát. Üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk. 
Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, megszórjuk a kolbászos pirított hagymát pirospaprikával.
Átkeverjük, majd hozzáadjuk az alaposan megmosott, megtisztított és kockákra vágott burgonyát.
Felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
Friss kenyérrel, savanyú uborkával a legjobb!

Lecsó

Hozzávalók


•    40dkg    paradicsom    
•    80dkg    paprika    
•    2fej hagyma    
•    5dkg füstölt szalonna    
•    2ek olaj    
•    1ek pirospaprika    
•    só    

Elkészítés

A lecsó elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk.
Az olajra tesszük a szalonnát, és mérsékelt tűzön a zsírjából kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, és ízlés szerint megsózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk.
Beleforgatjuk a paprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük 15 perc alatt, végül megkóstoljuk, és újra megsózzuk, ha szükséges. Ugye, milyen egyszerű?

Rakott krumpli 

Hozzávalók

  • 1kg krumpli    
  • 6db tojás    
  • só    
  • 10dkg    kolbász    
  • 5dl tejföl    
  • 2db tojássárgája    
  • 2tk vaj    
  • 10dkg bacon    

Elkészítés

A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a sót, és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt puhára főzzük.
A tojásokat sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpliról leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat is meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk.
A kolbászt meleg vízzel leöblítjük, így könnyen lehúzhatjuk a héját, aztán vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
A vajjal kikenünk egy lapos, tűzálló tálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket.
A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Nyami!

Ha pedig ennél egy jót, de nincs kedved a konyhában bajlódni, számos a magyar étterem Budapesten, ahol nagyszerűen készítik el a hagyományos fogásokat!